Search for your domain name

How to get started

Berikut adalah beberapa perkara yang anda perlu ketahui ketika melakukan carian nama domain.

Domain and Brand

Jika anda sudah mempunyai perniagaan atau jenama, domain anda perlu sama dengan nama perniagaan anda. Sekiranya domain .com telah diambil, anda boleh mencuba TLD alternatif lain, tetapi pastikan anda tidak menggunakan nama anda sendiri bukan syarikat lain atau menggunakan trademark syarikat lain

Domain Name Anatomy

Pastikan domain anda adalah mudah untuk di-eja dan di-sebut, dan tidak mengandungi sebarang huruf pelik yang akan menjadikan ia sukar untuk diingati. Tanda sempang juga biasanya adalah bukan satu idea yang hebat kerana orang akan mudah lupa.

Short and Sweet

Sebolehnya pastikan domain anda sependek yang boleh. Domain satu ayat yang mudah diingati.

Trademark Names

Pastikan tiada siapa yang memegang tanda dagangan(trademark) pada nama domain yang telah anda cari.

Tanya rakan-rakan anda

Domain yang telah anda tentukan mungkin anda rasa sudah cukup bagus untuk anda, tetapi adalah idea yang baik untuk meminta rakan dan keluarga anda untuk pendapat. Berikut adalah beberapa soalan yang anda boleh tanya.

  • Katakanlah nama domain dengan kuat dan minta mereka menulisnya. Bolehkah mereka mengeja dengan mudah?
  • Adakah perkataan mengeja apa-apa yang pelik?
  • Adakah terdapat persatuan yang tidak dijangka?
  • Adakah ia mudah diingati?

Bagaimana untuk membuat carian domain

Cth: www.NamaDomain.com

Sekarang adalah masanya untuk memeriksa nama domain untuk kita adakah nama domain anda masih boleh didapati atau tidak. Setelah anda telah senaraikan beberapa domain yang “strong” dan sesuai, jadi anda perlu memasukkannya ke bar carian nama domain di atas. Kami akan mencari nama domain untuk anda dan beritahu anda jika pilihan pertama domain anda boleh didapati. Kami juga akan mencadangkan beberapa TLD alternatif lain yang mungkin bersesuaian untuk anda jika pilihan domain pertama anda tidak ada(not available).

Bagaimana untuk mencari domain yang terbaik

Ramai orang menganggap bahawa mereka memerlukan extension .com bagi setiap domain. Walaupun ia masih dianggap gold standard, kini terdapat beratus pilihan domain lain yang sesuai untuk anda. Ini boleh menjadi pilihan terbaik untuk menambah penjenamaan ke laman web anda untuk mengembangkan carian anda di Google.

FAQs

Adakah domain .com lebih baik untuk pengoptimuman enjin carian (SEO)?
Tidak. Semua extension domain dianggap sama di mata Google. Tidak ada keutamaan automatik SEO yang diberikan kepada domain .com.

Patutkah saya membeli beberapa domain lain yang sama dengan nama saya?
Ya. Mendaftarkan semua domain yang sama supaya tidak ada orang lain yang boleh menggunakannya. Jadi, jika anda sudah dapat mydomain.com, anda dengan bijak juga mendaftarkan mydomain.net dan mydomain.org (dan redirect ke laman web anda yang betul) untuk mengelakkan kekeliruan dan memastikan pengunjung anda datang ke laman web anda yang betul.


Apakah itu premium domain?
Premium Domain (juga dikenali sebagai domain aftermarket atau pra-berdaftar) adalah domain pendek, hanya satu perkataan atau hanya 3-5 huruf. Sebahagian besar Premium Domain mereka adalah .com tetapi banyak Premium Domain berakhir dengan .com, .net, .biz. Domain ini termasuk kata-kata umum(common words) dan secara umumnya yang paling diingati. Kerana syarikat domain pendek ini nilainya tinggi jika sepadan dengan nama atau produk syarikat mereka, domain ini biasanya yang paling diingini. Tambahan, domain tertentu yang dijual oleh pendaftaran berbeza dianggap premium itu mempunyai titik harga yang lebih tinggi. Domain premium berharga tinggi, walaupun, pembaharuan pada kadar tetap (kos rendah), memberi anda nilai yang lebih tinggi dan baik dalam jangka masa panjang. Pastikan anda menyelidik keseluruhan kos domain dan pembaharuan untuk mencari domain yang tepat untuk bajet anda.


Apa yang diperlukan untuk mendaftarkan domain?
Sesiapa sahaja boleh mendaftarkan domain. Apa yang anda perlukan adalah nama yang sesuai, akaun klien dengan hacowork, dan bentuk pembayaran yang anda perlukan.


Adalah satu idea yang baik untuk memiliki domain dengan nama saya sendiri?
Sudah tentu. Memiliki domain ‘namaanda.com’ (dan juga domain yang berkaitan seperti namaanda.tech atau namaanda.me) adalah cara yang baik untuk personal branding dan mengekalkan nama anda ke atas kehadiran dalam google dengan nama anda sendiri. Dengan nama domain peribadi, anda boleh membina website portfolio, blog, atau website hobi yang diceritakan dengan kehidupan peribadi anda sendiri. Anda juga boleh membuat alamat e-mel sesuai dan profesional seperti siti@sitinordiana.com yang membolehkan pengikut atau klien anda menghubungi anda dengan lebih profesional dan yakin dengan anda. Jadi, walaupun anda masih tidak memerlukan lagi untuk namaanda.com, adalah bijak untuk mendaftarkan domain peribadi untuk memastikan anda (dan bukan orang lain) telah memiliki nama anda di Google.